• Montgomery za referendum o nezovisnosti Republike Srpske
Autor  Sanja Despot i Marina Šerić Vecernji List

 

http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/090605/svi_mont_1.jpgPotpuno suprotno od svega što je zagovarao u vrijeme kada je bio najmoćniji čovjek na ovim prostorima, bivši američki veleposlanik William Montgomery objavio je u četvrtak članak u New York Timesu u kojem se zalaže za referendum te za moguće odcjepljenje Republike Srpske iz BiH i za podjelu Kosova duž rijeke Ibar!

 

NY Times: Smanjenje nereda na Balkanu

 

NY Times – The Balkan Mess Redux (English Version)

 

Montgomery kreće od Obamine teze da se u Iraku treba prestati inzistirati na maksimalističkim ciljevima koji onemogućuju rješavanje dostupnih ciljeva te traži da se isto primijeni i na Balkanu.

 

Na pitanje što ga je motiviralo na promjenu politike koju je i sam tolike godine provodio, Montgomery u razgovoru za Večernji list objašnjava: – Kad sam ja počeo raditi na ovim problemima, moja je kći bila u dobi od šest godina i kretala je u osnovnu školu. Sada završava fakultet.

 

Riječ je, dakle, o cijeloj generaciji koja je pokušavala doći do cilja na jedan način, a očito je da on, iako smo toliko puno sredstava uložili – ne funkcionira. Neka naši novi političari uzmu tjedan ili dva i razmisle i o drukčijim mogućnostima – predlaže Montgomery te, govoreći kao insajder, naglašava kako pouzdano zna da u 15 godina američka administracija nije pokrenula nijednu ozbiljnu analizu ostvarivosti svojih ciljeva na ovim prostorima.

 

RS kao Crna Gora

– Milorad Dodik priča istu priču kakvu su Srbi pričali prije 15 godina i to se neće promijeniti. U BiH nema nikakvog napretka, nema čak ni slobode govora – kaže.

 

Na pitanje što će se u slučaju podjele BiH dogoditi s Hrvatima, Montgomery kaže kako se pokazalo da je stvaranje Federacije BiH bilo pogrešno i da ona ne funkcionira. Ako BiH opstane, Hrvati trebaju dobiti entitet s istim ovlastima kakve ima RS.

 

U slučaju podjele, tvrdi, ne bi se trebale stvarati čvrste granice i vizni režimi među narodima, nego treba prihvatiti sva pravila zaštite manjina i normalnu komunikaciju među državama kakva se zagovara u Europi.

 

Montgomery to ilustrira slučajem Crne Gore. Kaže da se u njegovo vrijeme administracija protivila crnogorskom referendumu, ali on se zbio, Crna Gora postala je samostalna država, a nema nikakvih loših posljedica. Montgomery kaže da je svjestan da će se njegovi stavovi proglašavati prosrpskim. Njegova je provokacija, tvrdi, usmjerena samo na otvaranje rasprave.

 

Očekuje napad

Na pitanje hoće li Obamina Amerika biti prisutnija u ovoj regiji, Montgomery odgovara: – I da i ne. Glavni američki prioriteti i dalje će biti usmjereni na Bliski i Daleki istok, na Irak, Afganistan i Pakistan. Međutim, s obzirom na to da u Obaminoj administraciji sjede ljudi koji su bili jako angažirani na ovom području, od Hillary Clinton i Joea Bidena do Richarda Hoolbrokea, oni će biti zainteresiraniji za Balkan nego što je to bila Bushova administracija.

 

Ali inzistirat će na istoj staroj politici, što se vidi iz Bidenovih poruka koje su potpuno suprotne mojima – kaže Montgomery, koji je u mirovini i više nema dodira s američkom administracijom, ali, kaže, očekuje njezin napad. Hrvatska više nije dio balkanskog problema, smatra se u Washingtonu, već je ona partnerska zemlja.

 

Međutim, pitanje je koliko nam SAD može pomoći u problemima sa Slovenijom, odnosno EU. – SAD jest već u tom smislu slao poruke i Sloveniji i EU, ali EU će naposljetku tu sebičnu slovensku blokadu morati sam riješiti – zaključuje Montgomery. U američkom veleposlanstvu nisu željeli komentirati Montgomeryjeve stavove.                                                                        Opsirnije

Komentariši