Nisam čovjek koji želi zaoštravati situaciju




Dnevni Avaz

 

Inzko: Znam šta ću s bonskim ovlastima

Duboko sam uvjeren u ispravnost stavova koje sam iznio kako u pismu tako i u govoru u UN-u…

http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2009/incko-krug99.jpgVisoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) radije bi dijalogom došao do toga da Narodna skupština Republike Srpske poništi svoje zaključke od 14. maja u kojima se propituju efekti prenošenja ustavnih ovlaštenja s entiteta na državu.

No, djeluje više nego odlučan u namjeri da "drugim sredstvima", uključujući i bonske ovlasti, iznudi poništavanje spornih zaključaka.

Iako je bio iznenađen činjenicom da je pismo upućeno čelnicima RS objavljeno, jer se radilo o povjerljivom materijalu napisanom prije desetak dana, visoki predstavnik istakao je da stoji iza svake riječi u njemu.

– Na njima je da reagiraju, a rok je 11. juni. Duboko sam uvjeren u ispravnost stavova koje sam iznio kako u pismu tako i u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Moj motiv za ove istupe je implementacija Dejtonskog sporazuma i očuvanje i zaštita svega što je u proteklih 13 godina mukotrpno postignuto – kaže Incko u intervjuu za "Dnevni avaz" (Inzko).

Prema prvim reakcijama iz RS, Vaš zahtjev 11. juna će biti – odbijen! Šta ako se to desi?

– Naravno da NSRS može odbiti moj zahtjev. No, imaju do 11. juna rok da preispitaju svoje stavove. Očekujem da će temeljito razmotriti moj zahtjev.

Čovjek sam koji uvijek da mogućnost da se nešto korigira.

Ako se to ne desi?

– Razmislit ću o sljedećim koracima. U mojim rukama su i bonske ovlasti i nakon 11. juna ću znati šta mi je činiti.

Pismo o kojem govorimo te istup u Vijeću sigurnosti UN-a portretiraju Vas sada kao oštrog čovjeka. Je li to Vaš novi stil rada?

– Nisam čovjek koji želi zaoštravati situaciju. No, pravnik sam i imam neka moralna i politička načela. Ona nisu mogla doći do izražaja odmah, ali sada, kada imamo ovakvu situaciju, pokazujem kako razmišljam i ko sam.                                                                                            Opsirnije

Komentariši