U NEW YORKU SVEČARSKI OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BiH I DAN SEVDAHA

Centralna manifestacija u povodu 25. novembra
Autor: Meliha Pihura

 

  Ah, ti nezaboravni vidici sa bosanskih planina, prelijepi krajolici hercegovačkih dolina. i sve rijeke, oka i brzaci našega splavarenje proletješe sinoć kao lijep san. U desetak minuta kratki dokumentarno-promotivni film (dostavljen organizatorima zahvaljujući saradnji BABA NY-NJ sa Turističkim Savezom ZE-DO kantona i g. Dervišu Pihuri) “Enjoy Bosnia” je demonstrirao svim američkim gostima mnoge, ponekad skromne, ali uvijek atraktivne bh. ljepote.

Program je formalno otvorila i vodila Zejna Džananović, vrijedna organizatorica i volonterka BAU čiji je trud bio motorna snaga iza sjaja ove proslave, pozdravljajući sve prisutne goste, učesnike i organizatore, njih stotinjak, kojima nije bilo teško doči iz Južnog i Centralnog Džersija, Filadelfije, Vašingtona i Bostona da bi osvježili i podsjetili na ono ovo malo Bosne u Njujorku. Nakon njenih toplih riječi dobrodošlice i čestitke povodom predstojećeg Dana Državnosti B&H uslijedilo je intoniranje himni – nikad zaboravljene domovine BiH i našeg novostečenog vatana SAD.

Okupljni gosti – mješavina državljana BiH, SAD, Republike Turske, te Sandžaka – iskazali su svoje poštovanje svim palim braniteljima bh. državnosti, svim našim šehitima, te svim ubijenim građanima B&H koji su zbog svoje dosljednosti tekovinama ZAVNOBIH-a, ishodu referenduma za nezavisnost ’92, te Kulina Bana stradali u minulom stoljeću, međureligijskom molitvom koju je ispred Bosansko-hercegovačkog Islamskog Centra Njujork predvodio mladi imam efendija Salem Cecunjanin. Od najmlađih dvogodišnjaka do najstarijih gazija i hanuma, svi su bili dirnuti Fatihom. Koristimo ovu priliku da se zahvalim ef. Cecunjaninu, te BHICNY i njegovom predsjedniku Vahidu Durmiću na saradnji.

Zatim je u ime službeno odsutnog predsjednika BAU Zahida Bjelića, predsjednik Koordinacije KBSA BiH Zajednice NY i potpredsjednik BAU, g. Fuad Jakirlić otvorio svečani dio programa u kojem su drevni stihovi sevdaha izmješali sa savremenijom poezijom bh. pjesništva. Elvira Rašljanin, aktivistkinja BAU je odrecitovala uvijek aktuelan, vanvremenski “Zapis o Zemlji” Mehmedalije Maka Dizdara.

Rašid Nuhanović, aktivista BAU, jedan od inicijatora njegovog formiranja i dugogodišnji predsjednik BAU je obrazložio značenje ovog praznika u suvremenom kontekstu zbivanja u domovini te njegovu suštinu novim generacijama koje su stasala ili tek stasavaju u dijaspori. Jer mjesec novembar iz više razloga je bitan za dijasporu: 1. Novembra 1918 zemaljski parlament Bosne & Hercegovine je izglasao nezavisnost od habsburške carevine i formalno deklarisao svoju namjeru da postane dio buduće asocijacije Južnih Slavena; 19. novembar je Dan Sevdaha; 21. Novembra 1995. je potpisan Dejtonski sporazum koji je donio mir Balkanu a 25. novembra 1943 u Varcar Vakufu/Mrkonjić Gradu su obnovljeni stubovi bh. državnosti. Nije zaobišao naglasiti cuvanje jedinstva i neophodnost postojanja bh. institucija dijaspore poput etničkih klubova i udruženja uvezanih pod jednim krovom na sjevernoameričkom kontinentu ali je težište bacio na činjenicu da "Bosna & Hercegovina nije "samo" postala sa Dejtonom, ili kako se još češče i pogrešnije tvdi, da je stara "samo" 65. godina. Bosna & Hercegovina j njena država su mnogo starije."

Zahvaljujući saradnji sa lokalnim predstavnikom BAACB&H iz NY Harisom Hromićem i njihovim uredom u Wašington D.C.-ju, u svečanom programu je također uzela učešće i Elmina Kulašić, izvršni direktor Bosansko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu & Hercegovinu, koja je javnosti predstavila projekt Memorijalnog ćilima Srebrenica o kojem ćete nešto više moći čitati u buduće.

Svake godine, Šahovski klub BAU i naš neumorni aktivista Skendo Medunjanin organizuju Šahovski turnir “Dan Državnosti 25. Novembar”. Ove godine, turnir je okupio, osim Bošnjaka iz Njujorka i Nju Džersija, i učesnike iz drugih zemalja, ali je šampionski pehar ove godine ipak ostao u Njujorku, jer je prvo mjesto osvojio Osman Jasavić. Drugoplasirani je bio srebrenički gazija, Senahid ef. Halilović a treće mjesto je osvojio Ibrić iz Nju Džersija. Nagrade je uručio g. Medunjanin. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim učesnicima Šahovskog turnira “Dan Državnosti 25. Novembar” i poželim im više uspjeha na našem narednom natjecanju.

Zatim je Elvira Rašljanin prezentirala izvod iz poezije Nedžada Ibrišimovića stihovima poeme “Bosno”.

Urednik u informativnom programu Radio Televizije Sarajevo Fahrudin Delibegović iz BiH se zahvalio prisutnima jer su se našli u velikom broju na ovom skupu i time još više ojačali spone između SAD i Bosne & Hercegovine.

Pošto ovog novembra istovremeno oblježavamo i Dan sevdaha, aktivisti i volonteri non-profit organizacije “Sevdah Sjeverne Amerike”, ogranak iz Njujorka sa grupom sevdalija iz Bostona koji su specijalno za ovu priliku došli da publici u Njujorku prezentiraju bogatstvo sevdaha, te tradicionalne gradske (urbane) muzike B&H te povežu zainteresovane iz Sjeverne Amerike sa kulturnim naslijeđem Bosne & Hercegovine. Sevdah i folklorna grupa “Sevdalije” iz Bostona, koja je okupila Sabahudina, Eminu, Zerinu, Esada, Seju, Ibrahima i Faruka, uz pratnju harmonike je izvela niz pjesama iz sarajevske, višegradske, krajiške i hercegovačke muzičke sehare sevdaha. Valjda su toliko emotivno uzbudili američke domaćine da je u jednom trenutku u zgradi nakratko nestalo i struje! Tech-Service je odmah priskočio. Ali neočikivanim "black out-om" je samo još bolje dočarana istinska atmosfera sevdaha i pravog ašikovanja. Zato ovu priliku da se zahvalim svim članovima grupe “Sevdalije” sa nadom da će nam još češće dolaziti i podučiti nas razlici između sevdalinke i turbo-folka koji je toliko zagadio bh. estradu posljednje dvije decenije.

U pauzi između dva nastupa “Sevdalije”, podpredsjednik BAU je u ime Bosansko-američkog udruženja uručio Biblioteci Turskog Kulturnog Centra primjerak knjige “Sve najljepše o BiH” na engleskom jeziku kao simbol buduće dobre saradnje ove dvije lokalne institucije.
Emira Rašljanin je u ime Bosansko-američkog udruženja uručila volonterima američke organizacije “Advocacy Project” Alison Sluiter i Ian Guest-u koji zajedno Elminom Kulašić rade na “Memorijalnom ćilimu Srebrenica” primjerak knjige “Sve najljepše o BiH” na engleskom jeziku kao znak zahvalnosti zbog rada koji konačno ide u korist B&H i svih žrtava genocida nad Bošnjacima.

Pošto u novembru se desilo i potpisivanje mirovnog sporazuma koji je obezbijedio mir u Bosni & Hercegovini i na Balkanu, program je okončan izrazima zahvalnosti SAD-u na angazmanu u B&H, medijima u SAD i svim civilnim aktivistima u vladinim i NGO organizacijama koje su pomogle i nadalje pomažu da se genocid, etničko čišćenje zaustavi, a posljedice tog čišćenja obrnu te prigodnim čestitkama svim državljanima SAD povodom predstojećeg nacionalnog Dana Zahvalnosti na engleskom i bosanskom jeziku te čestitkama na Danu Državnosti Bosne & Hercegovine.

23. novembra 2008. godine u Njujorku svi smo zajedno dali djelić sebe i svog vremena da bi bilo bolje i svjetlije budućnosti za djecu B&H u domovini i dijaspori, onako kako su to nekada imali na umu vijećnici ZAVNOBIH-a, te branitelji i graditelji B&H tokom i nakon posljednjeg rata koji je za kratko ekonomski unazadio Bosnu i sve njene građane.

Hvala svima onima koji su izrazili podržku organizatorima i finansijski poduprli, lično učestvovali ili makar samo prisustvovali našem programu. Jer oni su time uveličali ovogodišnji projekat proslave Dana državnosti BiH u Njujorku.

Hvala
Bosansko-američkom udruženju NYC-ja na požrtvovanju i dobrom organizovanju;
“Sevdalijama” iz Bostona na visoko-kvalitetnom učešću, prevaljenom putu i zahmetu.
KUD “San o Bosni” na saradnji jer nastoje još uvijek da se bogato kulturno nasljede saèuva i prenese na one najmlađe u Njujorku
BHICNY na moralnoj podršci
Radio Glasu Bosne&Hercegovine na medijskom i finansijskom pokroviteljstvu
Bosansko-američkoj televiziji na medijskom praćenju
Nezaobilaznom web magazinu Bošnjaci.net na medijskoj podršci
Bosansko-američkom Savjetodavnom vijeću za Bosnu & Hercegovinu na saradnji i networking-u.
BH Koordinaciji KBSA Njujork na pripremi historijskog dijela programa
Bosansko-američkoj biznis alijansi NY-NJ na promociji bh. autora i literature u NYC-u.

Te svim volonterima diljem SAD i Kanade koji su vrijedno radili da bi se ovaj dan prikladno obilježio i organizovale prikladne proslave Dana državnosti Bosne i Hercegovine novembra 2008. godine.

1 komentar

Komentariši